Gospodarka odpadami - aktualności

Kompostowanie – sposób na bioodpady!

13-05-2014

Zgodnie z obowiązującą ustawą o utrzymaniu czystości i porządku w gminach odpady zielone powstające na terenie nieruchomości w zabudowie jednorodzinnej oraz na terenach ogrodów działkowych winno się poddawać procesowi kompostowania, z przeznaczeniem kompostu do własnego użytku. Szczegółowe informacje na temat kompostowania znajdziecie Państwo poniżej.


Kompostowanie jest to naturalna metoda unieszkodliwiania i zagospodarowania odpadów pochodzenia organicznego. W efekcie powstaje stabilna substancja próchnicza, która może być stosowana jako nawóz organiczny.

Duża zawartość próchnicy w glebie sprawia, że jest ona aktywna biologicznie i dostarcza roślinom składników nawozowych w sposób równomierny i zrównoważony. Dzięki temu rośliny są odporne i zdrowe.


Dlaczego warto kompostować bioodpady?

Bioodpady stanowią ok. 70% naszych domowych śmieci. Nie mieszając ich z innymi odpadami, otwieramy sobie możliwość posegregowania nawet 90-95% odpadów "wychodzących" z naszych domów i zmniejszenia ilości śmieci. Poprzez kompostowanie możemy zmniejszyć o 30-50% ogólnej ilości odpadów kierowanych na składowiska.

 

PRZEPIS NA KOMPOSTOWANIE

  1. Kompostownik sporządzamy z drewnianych desek lub nabywamy gotowy, ażurowy pojemnik do kompostowania bez dna.
  2. Umieszczamy go, jeśli jest to możliwe, w cieniu.
  3. Na początek wrzucamy trochę zeszłorocznego kompostu. Jeżeli jest to pierwszy nasz kompostownik, możemy dodać zakupiony starter lub niewielką ilość nabytej, gotowej ziemi ogrodowej.
  4. Potem stopniowo dodajemy odpady organiczne.
  5. Uwaga! Do kompostu nie wrzucamy: metalu, kolorowych gazet, szkła, plastiku, mięsnych odpadów kuchennych i kości oraz zainfekowanych roślin ogrodowych.
  6. W celu skrócenia procesu rozkładu, każdą świeżo złożoną porcję odpadów przysypujemy warstwą żyznej ziemi ogrodowej.
  7. Podlewamy umiarkowanie wodą, utrzymujemy wilgoć i nie dopuszczamy do przesuszenia, nie wolno jednak przelewać!
  8. Aby przyspieszyć proces mineralizacji możemy zastosować zakupione w sklepie ogrodniczym ekologiczne „aktywatory” lub specjalne „startery do kompostu” zawierające mikroorganizmy inicjujące procesy rozkładu.
  9. Po ułożeniu każdej „porcji” odpadów kompost przykrywamy liśćmi, słomą albo workiem z juty, żeby nie tracił ciepła i wilgoci.
  10. Uwaga! Gdy poczujemy „niemiły” zapach, to możemy być pewni, że jest za mokro!
  11. „Przelany” kompost „ratujemy” przez wprowadzenie powietrza: nakłucia widłami, poruszenie całego kompostu przełożenie mokrych warstw chłonącymi wodę tekturowy wytłaczankami po jajach, rozdrobnionymi gałązkami lub zgniecionymi w kule niekolorowymi gazetami – papier gazetowy świetnie osusza masę kompostową.
  12. Po 3-4 miesiącach kompost powinien być lekko przetrawiony.

 

Rodzaje kompostowników:

I Kompostownik ogrodowy - jest powszechnie dostępny, można go kupić w centrach handlowych, sklepach ogrodniczych. Układa się w nim warstwami zgromadzony wcześniej materiał lub dokłada na bieżąco. Taki sposób kompostowania polecany jest do małych ogrodów, w których ilość odpadów jest niewielka. Estetyczne kompostowniki w przeciwieństwie do pryzmy nie szpecą otoczenia, łatwo je też ukryć wśród roślin.

II. Drewniane kompostowniki o budowie ażurowej - taki kompostownik można samodzielnie wykonać z cegieł lub okorowanych i zaimpregnowanych żerdzi. Najpierw należy wkopać w ziemię cztery elementy narożne, a następnie, w miarę napełniania przestrzeni, na przemian układać belki poziome. Między deskami powinno się pozostawić wąskie szpary, tak by powietrze miało dostęp do każdej z warstw pryzmy. Do budowy takiego kompostownika nie wykorzystujemy, zatem nic poza drewnem, czy cegłami i jest on całkowicie rozbieralny, co umożliwia łatwe przerabianie kompostu.

III. Kompostowanie w pryzmie - jest to najprostszy sposób na pozyskanie kompostu. Spodnią warstwę kompostu powinna stanowić 20 centymetrowa warstwa połamanych gałęzi. W ten sposób uzyskamy tzw. warstwę drenażową i system wentylacyjny. Następnie tworzymy warstwę pochłaniającą składniki mineralne. Zastosować możemy torf, ziemię ogrodową, słomę. Później układamy kolejne warstwy materiału, które przekładamy ziemią ogrodową lub gałązkami. Wysokość pryzmy nie powinna przekroczyć 1,5 metra. Liście i trawę rozkładamy w cienkich warstwach aby umożliwić proces mineralizacji. Powinno się również pamiętać o regularnym zlewaniu pryzmy wodą. Kompostowany materiał powinien, mieć konsystencję mokrej gąbki. Całość dobrze jest przykryć słomą, bądź warstwą ziemi, czy torfu. Na wierzchu pryzmy należy uformować zagłębienie ułatwiające wodzie opadowej wnikanie w głąb pryzmy. Po około dwóch miesiącach należy kompostowany materiał przełożyć tak, aby część z wierzchu stosu znalazła się na jego spodzie. Przerzucanie kompostu przyspiesza proces rozkładu materii. Co już po roku czasu sprawia, że kompost nadaje się do użycia.

 

Ważne wiadomości dotyczące kompostowania:

  • Kompostowanie to prosty, tani, szybki sposób na uzyskanie własnego nawozu i jednoczesne zagospodarowanie własnych odpadów organicznych.
  • Kompostownik zakłada się od wiosny do jesieni, gdy temperatura jest dodatnia.
  • Dojrzały, powstający po 9-12 miesiącach kompost wyglądem i zapachem przypomina świeżą ziemię.
  • Dojrzały kompost można stosować bez żadnych obaw i ograniczeń ilościowych do nawożenia gleby. W przeciwieństwie, do nawozów syntetycznych i obornika, kompost nie stwarza zagrożenia przenawożenia lub zatrucia środowiska.
  • Kompost zwiększy urodzajność plonów, pozwoli na rekultywację ubogiej w składniki odżywcze i mineralne lub zanieczyszczonej gleby.

Kompost stanowi serce każdego ogrodu, nie tylko biologicznego. Odpady organiczne z gospodarstwa w wyniku kompostowania przetwarzane są na wysokiej jakości nawóz. Pierwiastki uczestniczą więc w zamkniętym obiegu, zupełnie jak w przyrodzie.

 

Wybór miejsca na kompostownik.

Należy unikać palącego słońca, wysuszającego wiatru, głębokiego, zimnego cienia. Potrzebne za to jest łagodne, wilgotne ciepło, dlatego na silnie nasłonecznionym terenie dobrze założyć pryzmę w chłodnym cieniu drzew lub krzewów, natomiast jeżeli w naszych okolicach musimy liczyć się z zimnym i mokrym latem, należy wybrać takie miejsce, aby przynajmniej chwilowo docierało do pryzmy promieniowanie słoneczne.
 

Odpadki nadające się do kompostowania:

• resztki roślinne, gałązki żywopłotów (cieńsze od 2 cm);
• liście;
• skoszona trawa (w cienkich warstwach);
• resztki owoców i warzyw;
• nadziemne części chwastów;
• niezadrukowany papier (papier śniadaniowy, chusteczki, serwetki, tektura itp.);
• ziemia z doniczek i skrzynek;
• rozgniecione skorupki z jaj;
• fusy z kawy i herbaty;
• przekwitnięte kwiaty;
• obornik, także zwierząt domowych;
• małe ilości skórek z cytrusów (dobrze umytych);
• słoma i siano.

Uwaga! Do kompostowania nie nadają się:

• kamienie, gruz;
• szkło;
• metale (np. puszki);
• resztki mięsa, kości, ości;
• kolorowo zadrukowany papier;
• stary papier (gazety i kartony);
• nie umyte skórki z cytrusów;
• resztki roślinne zawierające środki konserwujące, rosnące przy drodze;
• resztki olejów i farb;
• śmieci z odkurzacza;
• środki ochrony roślin, itp. chemikalia;
• duże ilości chwastów z nasionami i chorych roślin.

 

Kompostowanie należy uznać za najbardziej właściwy sposób unieszkodliwiania odpadów biodegradowalnych. Pozwala znacznie zmniejszyć ilość odpadów trafiających na składowisko. Skorzysta na tym środowisko naturalne, a my dodatkowo uzyskamy cenny nawóz, który można wykorzystywać w ogrodzie. Wszystkich, którzy mają taką możliwość, zachęcamy do stosowania tej metody unieszkodliwiania bioodpadów.

 

Załączniki:

« Powrót

Drukuj

Urząd Miasta i Gminy w Skawinie

Rynek 1, 32-050 Skawina

Tel. centrala: +48 12 277 01 00

Fax +48 12 277 01 10

urzad@gminaskawina.pl

Godziny pracy

Poniedziałek 8.00 - 17.00
Wtorek 7.30 - 15.30
Środa 7.30 - 15.30
Czwartek 7.30 - 15.30
Piątek 7.30 - 14.30

© 2009 by UMIG Skawina. Aplikacje internetowe i tworzenie stron WWW by ESC SA.